Υπαρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας

Ιωάννης Γ. Ραχωβίτσας 
      Αντιστράτηγος

Γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας.
Το 1973 κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1982 και τοποθετήθηκε στη Δ/νση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1986. Από το 1986 έως το 2006 υπηρέτησε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής (Διευθυντής 2003-2006). Από το Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο 2009 υπηρέτησε διαδοχικά, ως Δ/ντης στην Α.Δ. Ευβοίας και ως Γενικός Αστυνομικός Δ/ντης Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
Την 5-11-2009 προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στην θέση του Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης-Επιμόρφωσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Σχολή Προϊσταμένων Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Ακαδημίας του DEA ( Washington , USA ) και στην Αστυνομική Ακαδημία της Ρηνανίας (Γερμανία).Έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια Συνέδρια του DEA στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, σε Διεθνή συνέδρια της Europol , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
Είναι από τα στελέχη που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος των Αστυνομικών.
Είναι πτυχιούχος του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν για σειρά ετών τακτικός καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Στελεχών και σε άλλα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1993.
Έχει λάβει μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στη χώρα μας και στο εξωτερικό (εντοπισμού και εξάρθρωσης υπερατλαντικών κυκλωμάτων εμπορίας κοκαΐνης, σύλληψης Πάσσαρη στη Ρουμανία, ως επικεφαλής της επιχείρησης στα Ζωνιανά Κρήτης κ.α.).
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας και με τον Αστυνομικό Σταυρό του Σώματος.
Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.