Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙ.ΑΣ»

Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης («ΔΙ.ΑΣ»)
Συχνές ερωτήσεις 
  • Γιατί χρειαζόμαστε τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης;
Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.
  • Ποιά είναι τα καθήκοντά τους;
Οι 2.448 αστυνομικοί της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης αναλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Θα κάνουν συνεχώς περιπολίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.
  • Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι;
Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.
  • Σε ποιες περιοχές θα δραστηριοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ;
Οι αστυνομικοί των ομάδων περιπολούν σε 75 Δήμους της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, και σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η αριθμητική και γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων της ομάδας προέκυψε από τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.
  • Πώς μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους;
Μέσα σε ένα μήνα, οι αστυνομικοί της ομάδας θα γνωρίσουν κατοίκους, καταστηματάρχες και φορείς της περιοχής. Οι πολίτες σε περίπτωση ανάγκης θα καλούν το «100» στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ της περιοχής τους θα ειδοποιούνται και θα σπεύδουν άμεσα για την προστασία των πολιτών.


Φωτογραφίες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.