Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πυρά Τρίπολης κατά της Σεούλ για υπόθεση κατασκοπείας

Υπόθεση κατασκοπείας προκαλεί ρήξη στις σχέσεις της Λιβύης και της Ν. Κορέας σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται δημοσιεύματα της εφημερίδας JoongAng Daily....
 

Η Τρίπολη συνέλαβε και ανέκρινε υπάλληλο της πρεσβείας της Νότιας Κορέας στην Τρίπολη ο οποίος κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών που αφορά στον πρόεδρο της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.
"Ο πράκτορας συγκέντρωνε πληροφορίες για την αμυντική βιομηχανία της Λιβύης και τις σχέσεις της με τη Βόρειο Κορέα", δήλωσε Λίβυος αξιωματούχος.
Η Τρίπολη ζητά από τη Σεούλ να της ζητήσει συγνώμη και απαιτεί εξηγήσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap News Agency, οι αρχές της Λιβύης θέλουν να εξακριβώσουν εάν ο πράκτορας αυτός δούλευε μόνο για τη Νότιο Κορέα ή εάν έδινε πληροφορίες και σε μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών.
Ο πράκτορας λέγεται ότι έχει ήδη απελαθεί. Η Λιβύη πάντως αποφάσισε να διακόψει τις επαφές της στη Σεούλ απαγορεύοντας σε Κορεάτες επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Τρίπολη και να επιβλέψουν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 29 κορεατικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη σε 288 έργα συνολικής αξίας 34,6 δισ. δολαρίων.
Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε απασχολήσει τον Τύπο και το 1998. Οι δύο χώρες διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.