Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ενισχύει τις μυστικές υπηρεσίες ο Ντ. Μεντβέντεφ

Το Κρεμλίνο, με επίσημη ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επικύρωσε το νόμο ο οποίος ενισχύει τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας FSB, διαδόχου της KGB....

 
Βάσει του νόμου αυτού, ο οποίος εγκρίθηκε στις 16 Ιουλίου από τη Κάτω Βουλή του Ρωσικού Κοινοβουλίου (Δούμα), η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB επικεφαλής της οποίας έχει διατελέσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει το δικαίωμα να εκδίδει "προειδοποιήσεις" σε άτομα "οι πράξεις των οποίων δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.


Προβλέπεται δε ότι κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εμποδίζει την εργασία ενός πράκτορα της FSB μπορεί να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 έως 50.000 ρούβλια (13 έως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για ένα διάστημα ως 15 ημερών.


Οι επικριτές του θεωρούν ότι ο νόμος αυτός επανέρχεται σε πρακτικές της KGB επί σοβιετικής εποχής που ενθαρρύνουν τις αυθαίρετες συλλήψεις, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων ομάδων.


Οι μεγαλύτερες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να μην επικυρώσει τον νόμο αυτό.


Όμως ο Μεντβέντεφ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το κείμενο ετοιμάστηκε "έπειτα από άμεση διαταγή μου"

Πηγή: enet