Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Αγνόησε ο Λευκός Οίκος τις προειδοποιήσεις από το Wikileaks

Ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times....

Ο ιδρυτής της Wikileaks  
Ο ιδρυτής της Wikileaks Το Πεντάγωνο έχει καταδικάσει εντονότατα τη δημοσίευση την Κυριακή 92.000 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι μεταξύ άλλων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή Αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή, ενώ από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ, χαρακτήρισε τη δημοσίευση των εγγράφων "εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική. Αφορά ζωές και οι ζωές αυτές κινδυνεύουν".
Ο Τζουλιάν Ασάντς ωστόσο αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε ζητήσει από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα να συμβάλει ώστε "να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πληροφοριοδοτών", αλλά ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.
Ο ιδρυτής της Wikileaks έχει διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα διαβάστηκαν πριν δημοσιευθούν και ότι όσα πιθανόν να οδηγούσαν στον εντοπισμό ονομάτων πληροφοριοδοτών από τρίτους, δεν δημοσιεύθηκαν.
Κάθε έγγραφο που "έθετε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους" συμπεριλήφθηκε στα 15.000 έγγραφα που η Wikileaks έχει στην κατοχή της, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει", διαβεβαίωσε ο Ασάντς.
Παράλληλα όμως υπήρξε ξεκάθαρος: "Λυπάμαι βαθύτατα εάν προκλήθηκαν προβλήματα σε κάποιους. Αλλά εάν ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε αν θα δημοσιεύαμε όλα ή τίποτα, θα δημοσιεύαμε το σύνολο των εγγράφων, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του πολέμου".