Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Ακύρωση άρθρων του νέου μεταναστευτικού νόμου στην Αριζόνα

Στην ακύρωση σημαντικών άρθρων του νέου νόμου που τίθεται σε ισχύ σήμερα στην Αριζόνα των ΗΠΑ προχώρησε η ομοσπονδιακή δικαστής Σούζαν Μπόλτον.

Η κίνησε αυτή ερμηνεύεται ως νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον έλεγχο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα....

Η κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ δήλωσε ότι θα ασκήσει ένσταση για να τεθούν σε ισχύ οι επίμαχες διατάξεις, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τυγχάνουν στήριξης από μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων στην πολιτεία αλλά συναντούν έντονες αντιδράσεις από τον πρόεδρο Ομπάμα, οργανώσεις μεταναστών και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κυβερνήσεων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπρούερ δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι θα είναι μια μακρά δικαστική διαμάχη από την οποία η Αριζόνα θα επικρατήσει και θα κερδίσει το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες της.
Το πολιτειακό Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, πέρασε το αμφιλεγόμενο νομοθέτημα πριν τρεις μήνες ώστε, όπως ανέφεραν οι εισηγητές του, να προσπαθήσει να διώξει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Αριζόνα και να ελέγξει τη ροή μεταναστών στην μεθόριο με το Μεξικό.
Η δικαστής Σούζαν Μπόλτον ακύρωσε μεταξύ άλλων διάταξη που απαιτούσε από κάθε αστυνομικό να ελέγχει το εάν κάθε μετανάστης που συλλαμβάνονταν ή ετίθετο υπό κράτηση είχε άδεια παραμονής στη χώρα, την διάταξη που υποχρέωνε τους μετανάστες να φέρουν έγγραφα συνεχώς, και καθιστούσε παράνομο για μετανάστες χωρίς άδεια να αναζητούν εργασία σε δημόσιους χώρους.
Η απόφαση χαιρετίστηκε ως ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" από την κυβέρνηση του Μεξικού.
Το θέμα της μετανάστευσης βρίσκεται στην πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ εδώ και χρόνια και όλες οι απόπειρες να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για το θέμα έχουν αποτύχει--με τελευταία εκείνη του 2007, όταν Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί τορπίλισαν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο πρόεδρος του δικού τους κόμματος, Τζορτζ Μπους.
Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν σήμερα 10,8 εκατ. μετανάστες χωρίς άδεια.
Το θέμα αναμένεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: enet