Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Δολοφονία ρώσου αστυνομικού


Ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής αστυνομίας που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή πυροβολώντας και σκοτώνοντας ένα γνωστό δημοσιογράφο στην ταραγμένη περιοχή της Ινγκουσετίας πριν από δύο χρόνια δολοφονήθηκε και ο ίδιος χθες ανέφεραν οι αρχές....

Ο Ιμπραγκίμ Γιεβλόγιεφ, ο οποίος είχε φυλακιστεί για το φόνο του αρχισυντάκτη του βασικότερου ειδησεογραφικού Διαδικτυακού χώρου της αντιπολίτευσης, δέχθηκε πυρά από αυτόματο όπλο σε καφετέρια στην πόλη Ναζράν, δήλωσε ο Καλόι Αχίλγκοφ, εκπρόσωπος της ηγέτη της Ινγκουσετίας, Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι άλλος ένα στέλεχος της αστυνομίας υπέκυψε στα τραύματα τα οποία υπέστη.

Η Ινγκουσετία, η οποία γειτνιάζει με την Τσετσενία κι έχει κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι ανάστατη από τις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και ισλαμιστές αντάρτες.

Η περιοχή, η φτωχότερη στη Ρωσία, θεωρείται επίσης εστία διαφθοράς και πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Μαγκόμεντ Γιεβλόγιεφ, αρχισυντάκτης της ειδησεογραφικής υπηρεσίας ingushetiyaru.org και επικριτής του πρώην Ινγκουσέτιου ηγέτη Μουράτ Ζιαζίκοφ, είχε εκτελεστεί τον Αύγουστο του 2008 με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι μετά τη σύλληψή του σε αεροδρόμιο.

Ο θάνατός του είχε προκαλέσει μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις και οι ταραχές ανάγκασαν το Κρεμλίνο να αντικαταστήσει το Ζιαζίκοφ με το Γιεβκούροφ.

Ο καταδικασθείς αστυνομικός απελευθερώθηκε τον Μάρτιο αφού εξέτισε τρεις μήνες από την ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του επιβλήθηκε για "ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση" για το θάνατο του Γιεβλόγιεφ [απλή συνωνυμία].

Ο πατέρας του δημοσιογράφου είπε ότι δε γνωρίζει ποιος μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο του δολοφόνου του γιου του, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας. "Ποιος ξέρει. . . είχε πολλούς εχθρούς", σχολίασε.

Πηγή: enet.gr