Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Πολύτιμα στοιχεία συγκεντρώνει η αστυνομία από την προκήρυξη της "Σέχτας"

Πολύτιμα στοιχεία για την οργάνωση τα μέλη της, αλλά και την επιχειρησιακή της  ικανότητα «έβγαλαν» οι αστυνομικοί από την προκήρυξη που έστειλε η Σέχτα επαναστατών, για την ανάληψη της ευθύνης της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια.....

Η αναλυτές της αντιτρομοκρατικής επικεντρώνουν την προσοχή τους σε πέντε σημεία της προκήρυξης και οι πληροφορίες λένε πως πλέον έχουν στα χέρια της «ακτινογραφία» της οργάνωσης. «Πρόκειται για μια οργάνωση που αποτελείται από άτομα κάτω των 35 ετών που7 κινούνται περισσότερο στο στυλ των «Πυρήνων Της Φωτιάς» παρά του «Επανστατικού Αγώνα», ενώ δεν διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο.» αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει «Μας κάνει εντύπωση η αποκάλυψη στοιχείων που η ίδια η οργάνωση επέλεξε να δώσει μέσω της προκήρυξης και μας έχουν λύσει πολλές απορίες που είχαμε στο παρελθόν.»

Η αστυνομία εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για τους λόγου που οι δράστες επέλεξαν να εκτελέσουν τον 37χρονο δημοσιογράφο, ενώ για πρώτη φορά μετά το χτύπημα οι αστυνομικοί δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών. Κομβικό σημείο αποτελεί ο διάλογος που είχαν οι δράστες με τον Σωκράτη Γκιόλια προκειμένου να τον πείσουν να κατέβει στην είσοδο του σπιτιού, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση από τα εργαστήρια της αστυνομίας για το ποια είναι τα όπλα που απεικονίζονται στη φωτογραφία που έστειλαν οι δράστες μαζί με την προκήρυξη. «Την Τετάρτη θα έχουμε νέα δεδομένα καθώς θα γνωρίζουμε τον οπλισμό της οργάνωσης.» λέει αστυνομικός και προσθέτει «Θέλουμε να δούμε αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις άλλων οργανώσεων, κάτι που εκ των ποτέρων θεωρείται πολύ πιθανό».

Φοβούνται νέο χτύπημα

Τον επόμενο στόχο  της Σέχτας Επαναστατών προσπαθούν να μαντέψουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., δεν αποκλείουν η «Σέχτα» να χτυπήσει ακόμη και μέσα στον Αύγουστο και εκείνο που τους τρομάζει ιδιαίτερα είναι ένα εντυπωσιακό χτύπημα με σκοπό να πληγεί ο τουρισμός.

«Εξετάζουμε ακόμη  και το σενάριο το χτύπημα να γίνει  εκτός Αττικής», αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει «Μέσα σε 30 ώρες από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η προκήρυξη υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις για παροχή φρουράς ή αύξηση μέτρων ασφαλείας. Ακόμη και αιτήσεις για άδειες οπλοφορίας».

Άλυτο μυστήριο για τους αστυνομικούς είναι ο διάλογος που είχαν τα μέλη της «Σέχτας» με τον Σωκράτη Γκιόλια προκειμένου να τον πείσουν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Δαιδάλου στην Ηλιούπολη. Είναι βέβαιοι πως για να τον πείσουν του ανέφεραν κάτι το οποίο είναι πολύ προσωπικό και ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Ήταν κάποιο όνομα, κάποια πληροφορία; Ισως αν αποκαλυφθεί αυτό ανοίξουν νέοι δρόμοι στις έρευνες.

«Ισως η αναλυτική κατάθεση της χήρας του Σωκράτη Γκιόλια μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι ακριβώς έγινε εκείνο το ξημέρωμα…», λέει αστυνομικός που μετέχει στις έρευνες.

Η φωτό, τα όπλα και οι ληστείες

Την ίδια ώρα στοιχεία που προέκυψαν από την προκήρυξη, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της  Αντιτρομοκρατικής σε μια προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος και να εντοπιστούν οι δράστες της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε τρία σημεία:  

- Ψάχνουν λεπτομέρειες από τη φωτογραφία που έστειλαν τα μέλη της οργάνωσης όπου απεικονίζεται ο οπλισμός τους. Οι αστυνομικοί ερευνούν το πού τραβήχτηκε η φωτογραφία, με τι μηχανή αλλά και στοιχεία που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Δηλαδή, η ανάλυση στα ειδικά μηχανήματα της Ασφάλειας φανερώνει λεπτομέρειες που δεν είναι μεν ορατές αλλά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές στις έρευνες.

- Η αναφορά ότι τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της «Σέχτας» πραγματοποιούσαν ληστείες προκείμενου να ζουν είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεργασία με αστυνομικούς της Ασφάλειας και να διερευνώνται εξονυχιστικά ληστείες του τελευταίου έτους. Οι αστυνομικοί ψάχνουν επιθέσεις σε τραπεζικά  καταστήματα που έχουν άρωμα τρομοκρατίας, με δεδομένο μάλιστα ότι  οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Συνεπώς θεωρείται πολύ πιθανό κάποια κάμερα να έχει τραβήξει τις κινήσεις των δραστών.

- Τα δώδεκα πιστόλια, τα τρία καλάσνικοφ και συνολικά όλος ο οπλισμός που αποκάλυψαν στη φωτογραφία που έστειλαν τα μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι τα προμηθεύτηκαν από ποινικούς. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν μέσω της διαδρομής των όπλων τις πιθανές διασυνδέσεις της «Σέχτας Επαναστατών» με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Πηγή: protothema.gr