Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

03-08-2010:Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την επίσημη συνάντηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2010 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσημη συνάντηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Frontex με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας 

Επίσημη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μεταξύ του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. ( Frontex ), κ. Ilkka Laitinen και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου, κ. Ελευθέριου Οικονόμου. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επίσκεψης του κ. Laitinen για την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του Frontex και της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ίδρυση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Γραφείου του Frontex στην χώρα μας.....
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της ήδη υπάρχουσας διευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα της χώρας μας, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος από τη διακίνηση και το εμπόριο ανθρώπων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αναφερόμενος στην εγκατάσταση και λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Γραφείου του Frontex στη χώρα μας επεσήμανε αρχικά τον σημαντικό ρόλο και την σπουδαιότητά του στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και των οργανωμένων κυκλωμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι θα συντονίζει τις προσπάθειες τεσσάρων κ-μ ΕΕ [Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα]. Στη συνέχεια, αφού ανέλυσε την επικρατούσα κατάσταση στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, όπου δόθηκε έμφαση στην αύξηση του ρεύματος παράνομων μεταναστών στα χερσαία σύνορα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, καθώς και τις πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης για την βελτιστοποίηση της συνεργασίας με την τουρκική πλευρά για τον περιορισμό του φαινομένου, τόνισε ότι η λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου του Frontex, και η συνεργασία με τις δύο μεθοριακές πλευρές, θα αποτελέσει μια ισχυρή απάντηση στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών. Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερόμενος στον τομέα των επαναπροωθήσεων απευθείας στις χώρες προέλευσης, με τη συχνή βοήθεια του Frontex, αφού τόνισε την σημαντικότητα της συνεισφοράς αυτής και του μηνύματος που εκπέμπει, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σκόπιμο οι συμφωνίες επανεισδοχής να λάβουν το χαρακτήρα συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, αφού ανέπτυξε τον ρόλο του Περιφερειακού Γραφείου του Frontex στη χώρας μας, τόνισε το επιχειρησιακό πλεονέκτημα που διαθέτει πλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως απεκάλεσε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, καθώς και στη διαχείριση και αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, τόνισε ότι, στη προσπάθεια αυτή η συνεργασία των ελληνικών δυνάμεων Ασφάλειας και του Frontex είναι ιδιαίτερα σημαντική, και ότι περαιτέρω στόχος του Οργανισμού, στο προσεχές μέλλον, είναι η επέκταση της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και στα χερσαία σύνορα που εντοπίζεται μετατόπιση του προβλήματος. Τέλος, σε ότι αφορά, τα θέματα επανεισδοχής τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών. Ο κ. Laitinen, αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου παρουσίασε τον νέο Διευθυντή του.
Στην επίσημη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές. Ειδικότερα, από την πλευρά του Frontex, τον κ. Laitinen συνόδευσε ο νέος Επικεφαλής – Διευθυντής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Γραφείου του Frontex στην Ελλάδα, κ. Kari Wanlstrom, ενώ από ελληνικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του ΑΕΑ, Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Γαλιάτσος, η Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος κ. Ιωάννα Μπεκιάρη, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex αναχώρησε σήμερα από τη χώρα μας.