Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Tα πρωτεία στην οπλοκατοχή έχουν οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 90 όπλα ανά 100 πολίτες, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης.

Οι Αμερικανοί πολίτες κατέχουν 270 εκατ. όπλα από το σύνολο των 875 εκατ. δηλωμένων όπλων που υπάρχουν στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey 2007 του Ινστιτούτου Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης.
Περίπου 4,5 εκατ. από τα 8 εκατ. νέα όπλα που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο, αγοράζονται από τις ΗΠΑ....

“Υπάρχει περίπου ένα πυροβόλο όπλο για κάθε επτά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, το ποσοστό αυτό πέφτει περίπου στο ένα πυροβόλο όπλο ανά 10 ανθρώπους", αναφέρει η έρευνα.
Η Ινδία έχει το δεύτερη μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής από πολίτες ενώ υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 46 εκατ. πυροβόλα όπλα εκτός νόμου και σε στρατιωτικούς, παρόλο που αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό 4 πυροβόλα όπλα ανά 100 ανθρώπους. Τρίτη έρχεται η Κίνα με 40 εκατ. όπλα ιδιωτών, δηλαδή 3 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα.
Οι Γερμανία, Γαλλία, Πακιστάν, Μεξικό, Βραζιλία και Ρωσία ακολουθούν στη λίστα της έρευνας.
Σε κατά κεφαλήν βάση, η Υεμένη κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής μετά τις ΗΠΑ, με 61% ενώ ακολουθούν η Φινλανδία με 56%, η Ελβετία με 46%, το Ιράκ με 39% και η Σερβία με 38%.
Οι Γαλλία, Καναδάς, Σουηδία, Αυστρία και Γερμανία ακολουθούν με 30 όπλα ανά 100 άτομα.

Πηγή: enet.gr